top of page
17946202178564690.webp
yvonne.jpg

Hallo,

Mijn naam is Yvonne Cecile de Vries.

 

Ik ben een hedendaagse kunstenaar en daarnaast geef ik les op een middelbare school. Ik werk al sinds 1990 op het Vituscollege met enorm veel plezier. De leerlingen geven mij heel veel energie en inspiratie om met mijn eigen werk door te gaan.

 

Verder ben ik in 1992 getrouwd met Ronald Borg; mijn steun en toeverlaat, mijn liefde. lees hieronder verder.

  • Instagram
  • Facebook
deepdreamPioen, 150x100 cm, olie op linnen..jpg

mijn verhaal

Yvonne Cecile de Vries werd in 1961 geboren in New York, als middelste kind tussen haar twee broers Felix John (1960-2020) en Robert Frank (1963). Haar vader Jack de Vries en moeder Albertine Bouwmeester werkten allebei voor KLM, eerst in Amsterdam en eind jaren ’50 van de vorige eeuw werden ze uitgezonden naar Queens in New York. Het jonge gezin bracht een paar jaar door in de Verenigde Staten.

Na het plotselinge overlijden van haar ouders werden de drie jonge kinderen opgenomen in de familie van een broer van hun vader; Herman de Vries. Hij was met zijn gezin, net in Laren gaan wonen. Met haar tante en oom en twee neefjes en nichtje vormden ze een nieuw gezin. Ze groeide op met vijf kinderen aan de rand van het bos, in een rustige, groene omgeving.

 

De natuur is al van kinds af aan een grote inspiratiebron voor Yvonne. Als kind speelde ze uren tussen de bomen en creëerde daar haar eigen sprookjeswereld. Al vroeg in haar leven ontstond de interesse voor tekenen en schilderen.

Na het afronden van de middelbare school Laar en Berg in Laren, verhuisde Yvonne naar Amsterdam waar ze de lerarenopleiding d’Witte Leli volgde. Hier behaalde zij haar lesbevoegdheid. Vervolgens ging zij studeren aan de Academie voor Beeldende vorming, een dependance van de Rietveld Academie (Lutmastraat).

 

Met een schildertentoonstelling verkocht ze haar eerste werk aan een groot verzekeringsbedrijf in Den Haag. Ook tijdens haar afstudeer-expositie verkocht ze werk. Bijzonder is dat een groep van 12 vrouwen van deze kunstacademie elkaar nog jaarlijks ziet en inspireert. Deze groep noemt zich Lutma '88, naar het jaar dat ze afstudeerden.

In 1992 wordt Yvonne lid van modeltekenclub Hamdorff te Laren. De werken die ze daar maakt bestaan uit model- en portrettekeningen. Deze werken worden jaarlijks tentoongesteld tijdens de Hamdorff Paas exposities. Met uitzondering van de Coronatijd. Van 2019 tot 2023 maakt zij deel uit van het bestuur. In 2022 werd ze toegelaten tot Kunstenaars vereniging Laren Blaricum en in voorjaar 2023 tot kunstenaarsvereniging Artes in Bussum.

 

 

Docente Tekenen/ Art & Design

In 1990 start haar carrière als docente tekenen aan het Sint Vituscollege in Bussum. In deze periode komt ze haar huidige partner tegen waarmee ze drie kinderen krijgt. Twee zoons en een dochtertje dat na een voldragen zwangerschap stil born ter wereld komt, een diepe tragedie die zijn sporen nalaat. Naast haar gezinsleven en carrière blijft Yvonne altijd schilderen en exposeren.

 

Het lesgeven geeft haar energie en houdt haar bij de tijd. De energie die ze van de leerlingen krijgt, geeft ze weer enthousiast terug in haar lessen. Ze geeft alle leerjaren les; van klas 1 t/m klas 6. Door haar toedoen is het vak tekenen een examenvak geworden. Afgelopen jaar heeft zij zich sterk gemaakt voor het vak Art & Design; dit is nu nieuw op het vwo te kiezen. Hier worden de vakken handvaardigheid, tekenen, muziek en techniek gecombineerd tot één nieuw vak. De nadruk ligt op onderzoek, verbeelding en verslaglegging/ presenteren.

 

Kunstenaar

De natuur blijft een grote onuitputtelijke inspiratiebron. Haar vrije werk vindt zijn ontstaan vaak in de realiteit, en ontwikkelt zich naar stilering of abstractie. Het werk van Yvonne kenmerkt zich door een terugkerende losse en speelse schilderstoets.

Regelmatig exposeert Yvonne, vaak solo en soms ook samen met andere kunstenaars.  Telkens werkt ze aan de hand van een thema verschillende series uit.

 

Haar huidige atelier is aan de Kobaltstraat in Naarden.

bottom of page